23 oktober 2019

‘Flipping the classroom’

Een reeks video's over basisprincipes in de wiskunde maakte het leven van docent Karin Rebel een stuk eenvoudiger. Ze maakte de video’s met als doel de verschillen in het leerniveau van haar studenten te verkleinen. En het werkte.

Jasper van Winden op het scherm van een laptop.
Jasper van Winden. Foto: Robin Alysha Clemens

Studenten voorafgaand aan het college video's van het lesmateriaal laten bekijken en ze de gelegenheid geven om vragen te stellen - ook bekend als 'flipping the classroom' - heeft twee voordelen: de studenten komen beter voorbereid en gemotiveerd naar het college, en Karin kan haar lessen beter afstemmen op de behoeften van haar studenten.

Het onderwijsinnovatieprogramma Educate-it ondersteunt leraren en studenten bij het praktische gebruik van bestaande technologie en bij het ontwerpen van nieuwe educatieve hulpmiddelen. Docent Jasper van Winden maakt bijvoorbeeld educatieve video's waarin studenten vragen kunnen stellen en feedback kunnen geven. Deze nieuwe manier van lesgeven zorgt ervoor dat studenten actiever omgaan met het materiaal, waardoor Jasper een beter inzicht krijgt in welke onderwerpen tijdens de lessen aan de orde moeten worden gesteld.