24 juni 2019

Rachel Gillett in History Today over de vrouwen van de Ku Klux Klan

Een verborgen hoofdstuk: Vrouwen van de Klan

Ku Klux Klan members / family
Ku Klux Klan members / family (Flickr.com, RV1864, CC BY-NC-ND 2.0)

De rol van vrouwen in de Ku Klux Klan is vaak genegeerd. Vrouwen hebben echter een belangrijke rol gehad in de organisatie van de Klan. Cultuurhistoricus dr. Rachel Gillett (Cultuurgeschiedenis) schrijft hierover op History Today

Dr. Rachel Gillett
Dr. Rachel Gillett

centrale rol in verbeelding en retoriek

De Klan heeft drie belangrijke fases gekend: de periodes tussen 1860-70, 1915-30 en 1950-70. In elk van die fases hebben vrouwen op verschillende wijzes een cenrale rol gehad. Eind negentiende eeuw werden vrouwen nog niet officieel tot de Klan toegelaten. Ze ondersteunden de mannelijke Klan echter wel met het maken van uniformen, het bieden van voedsel en onderdak en emotionele steun. Daarnaast hadden vrouwen ook een centrale rol in de verbeelding en retoriek van de Klan: "The notion that white women were at risk from the unwanted sexual advances of black men was one of the group’s founding myths", aldus Gillett.

verspreiding Klan-ideologie

Tijdens de tweede fase van de Klan tussen 1915 en 1930 hebben vrouwen enorm bijgedragen aan de verspreiding van de Klan-ideologie in Amerikaandse mainstream media en samenleving. Vrouwen richtten hun eigen tak van de Ku Klux Klan op (de Women of the Ku Klux Klan, WKKK), waar 500.000 vrouwen zich aanmeldden. Binnen die tak vochten vrouwen ook voor hun eigen rechten en voor leidersposities in de Klan. 

officiele toetreding

Vanaf 1950 mochten vrouwen de Klan formeel betreden, zonder een eigen afsplitsing ervan te hoeven organiseren. Hoewel de vrouwen mochten toetreden, waren ze informeel uitgesloten van een leidersfunctie. De vrouwen werden door de mannen in de Klan namelijk gezien als sociale beschermers en brengers van stabiliteit.