‘De kans om mensen over de hele wereld te enthousiasmeren voor mijn vak’

Tim Takken over de Summer School ‘Paediatric Sport and Exercise Medicine’

Dynamics of Youth organiseert deze zomer drie Summer Schools.  Wat leren de studenten en wie zitten erachter? Deze keer aan het woord medisch fysioloog dr. Tim Takken, coördinator van de Summer School ‘Paediatric Sport and Exercise Medicine’

Hoe is de Summer School ontstaan?

“Eerder heb ik een lezing gegeven tijdens een Summer School over vasculaire geneeskunde. Dat smaakte meteen naar meer! Ik vond het onwijs leuk om voor zo’n internationale groep te staan. Vorig jaar heb ik voor het eerst de Summer School ‘Paediatric Sport and Exercise Medicine’ georganiseerd. Ik zie het eigenlijk als een andere manier van kennisdeling. Mijn publicaties kunnen mensen lezen, maar bij een Summer School krijg ik de kans om mensen over de hele wereld te ‘besmetten met mijn gedachtegoed’. Bovendien kan ik ze enthousiasmeren met meer dan alleen de bevindingen van mijn onderzoek naar de psychosociale effecten van beweging. Er is namelijk ook ruimte voor meer verdieping over de achtergrond van het onderwerp en voor het uitvoeren van metingen. Hopelijk nemen de deelnemers hun opgedane kennis vervolgens mee naar hun eigen land.”

Aan het begin van de week krijgt iedereen een bewegingsmeter, die registreert hoeveel ze de hele week bewegen.

Hoe ziet de week eruit?

“Iedere ochtend zijn er een lezingen en ’s middags gaan we aan de slag met praktische oefeningen, zoals een conditietest. Aan het begin van de week krijgt iedereen een bewegingsmeter, die registreert hoeveel ze de hele week bewegen. Zo kunnen ze ervaringen hoe het is als je eigen beweging onder de loep genomen wordt, zoals we dat bijvoorbeeld ook doen bij kinderen. Aan het einde van de week bespreken we de resultaten met elkaar. Het onderwerp bewegingsgeneeskunde belichten we van verschillende kanten. Eero Haapala (Finland) komt bijvoorbeeld vertellen over de cognitieve effecten van beweging en Sarah Moore (Canada) geeft een lezing over de motorische ontwikkeling van kinderen. Er staat ook een rondleiding in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) op het programma, zodat de deelnemers de sfeer van het ziekenhuis kunnen proeven.”

Lees verder onder de afbeelding

Summer School klas van Tim Takken in 2017

Voor wie is de Summer School bedoeld?

“Ik hoop op een kruisbestuiving tussen studenten en professionals met een achtergrond in fysiologie, bewegingswetenschappen, voeding of geneeskunde. Op dit moment zijn er al aanmeldingen uit Azië, het Midden Oosten, de Verenigde Staten en Afrika. Maar ook Utrechters zijn van harte welkom! Tijdens de week is er absoluut geen sprake van eenrichtingsverkeer. We doen allerlei groepsopdrachten waarbij ook ruimte is voor het uitwisselen van kennis en het leggen van contacten. Behalve de sprekers, hebben ook de deelnemers interessante ervaringen die ze kunnen delen. Vorig jaar deed bijvoorbeeld een sportarts uit Brazilië mee, werkzaam bij het damesboksen tijdens de Olympische Spelen.”

Met sport kunnen kinderen hun grenzen leren aangeven, hoe ze goed kunnen samenwerken en hoe ze omgaan met winst en verlies.

Is de Summer School interdisciplinair ingericht?

“Tijdens de week komen allerlei facetten van het onderwerp voorbij. Van een sporttrainer tot een gedragswetenschapper en van een arts tot een fysiotherapeut. Met deze leuke mix van sprekers hoop ik mensen enthousiast te maken voor mijn vakgebied. Vorig jaar is dat in ieder geval gelukt: een student uit Saoedi Arabië opende toen mijn ogen met haar verhalen over de gezondheidszorg daar. Ook fietste ze voor het eerst in haar leven. Blij verrast was ik, toen ze me opbelde met de vraag of ze hier bij het WKZ stage mocht komen lopen! Dat vind ik heel speciaal.”

Op welke manier is de Summer School verbonden met Dynamics of Youth?

“De hele week staat in het teken van gezond opgroeien, want daar doe ik het uiteindelijk voor als onderzoeker en medisch fysioloog. Ik wil kinderen stimuleren om voldoende te bewegen. Sport is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook ontzettend belangrijk voor je psychische ontwikkeling. Met sport kunnen kinderen hun grenzen leren aangeven, hoe ze goed kunnen samenwerken en hoe ze omgaan met winst en verlies. Er is tijdens de Summer School ook aandacht voor het Dynamics-of-Youthproject ‘Gezond spelen, gezond opgroeien’, over de rol van spel en spelen bij de ontwikkeling van zieke kinderen.”

De Summer School zie ik als een verlengstuk van mijn onderzoek, waarin ik deze kennis over kan brengen.

Wat heb je zelf met het onderwerp bewegingsgeneeskunde?

“Ik doe onderzoek naar de gezondheidseffecten van sport voor kinderen en jongeren met een chronische ziekte of aandoening. Uit mijn onderzoek blijkt dat kinderen die sporten met een chronische ziekte of beperking het beter doen dan kinderen die niet sporten zónder chronische ziekte of beperking. Die eerste groep heeft meer zelfvertrouwen, zit beter in zijn vel en heeft minder lichaamsvet. Ze zijn fitter en hebben een beter gevoel van eigenwaarde en dat is heel belangrijk voor hun eigen toekomst. De Summer School zie ik als een verlengstuk van mijn onderzoek, waarin ik deze kennis over kan brengen.”

Enthousiast geworden? Je hebt nog tot 15 juli 2019 om je in te schrijven. Meld je aan! Voor vragen, stuur een mail naar Tim Takken.

Ook interessant:

 

Onderzoeksthema Jeugd

Wil je maatschappelijke problemen aanpakken, dan kun je het beste beginnen bij kinderen. Het Utrechtse onderzoeksthema Dynamics of Youth investeert in een veerkrachtige jeugd. Wetenschappers uit alle vakgebieden werken samen om kinderontwikkeling beter te leren begrijpen. Hoe helpen we kinderen en jongeren groeien en bloeien in onze snel veranderende samenleving?