8 november 2019

De geschiedenis herhaalt zich

Bron: Flickr/Julia Hawkins
Bron: Flickr/Julia Hawkins

Prof. dr. Ann Rigney (Moderne en hedendaagse literatuur) schreef een blog over de geschiedenis van protesten op de nieuw gelanceerde website van Remembering Activism: The Cultural Memory of Protest in Europe

De afgelopen weken stonden de kranten vol met berichten over protesten. Elke dag lijkt er een nieuw probleem te zijn waar mensen voor de straat op gaan. Duizenden Nederlandse boeren op tractoren verzetten zich tegen overheidsmaatregelen om de stikstofemissies te verminderen, terwijl duizenden van hun medeburgers protesteerden in naam van Extinction Rebellion.

Prof. dr. Ann Rigney
Prof. dr. Ann Rigney

ReAct-project

Toen we aan het ReAct-project begonnen, wisten we niet dat dit zou gebeuren. ReAct werd vooral geïnspireerd door een eerdere golf van protesten: de Arabische Lente, de verschillende Occupy en Anti-soberheidsbewegingen en Gezi Park. Inmiddels liggen deze protesten bijna tien jaar achter ons. 

Herinnering  

Wanneer demonstraties uit het nieuws verdwijnen, veranderen ze in herinnering. Bij ReAct proberen we protestacties beter te begrijpen, zowel op korte als op lange termijn. Hoe is de herinnering aan eerdere protesten levend gehouden? En hoe beïnvloedt deze herinnering latere activisten en geeft deze vorm aan hun acties?