Business in Beeld: Met een diploma Natuurkunde op zak de lingeriewereld veranderen

“Als ik nadenk over wat voor soort mensen ik bewonder, dan zijn het wel ondernemers. Het idee dat je iets from scratch neerzet en voor alles verantwoordelijk bent, dat vond ik altijd heel bijzonder.” Sinds 2011 is Floor van de Pavert (Natuurkunde, 2004 en Experimental Physics, 2006) zelf  ondernemer. Ze richtte vijf jaar geleden SuperBra op, een lingeriewinkelketen waarmee ze een bh-revolutie wil ontketenen. Want er is genoeg wat beter kan in de wereld van lingerie.

Portret van Floor van de Pavert
Fotograaf: Robert Elsing

Of de natuurkunde en het runnen van een lingeriewinkel iets met elkaar te maken hebben? “Niet bepaald nee”, aldus Floor. Maar dat het één niet zonder het ander had kunnen bestaan is wel een feit. “Ik heb na mijn studie behoorlijk veel freelancewerk gedaan op het gebied van quantum computing. Daar heb ik het geld mee verdiend om SuperBra te kunnen starten; het openen van een eigen winkel vraagt namelijk om een flinke investering. Ik doe af en toe nog wel een klus voor de Europese Commissie, maar ik heb gemerkt dat focus heel belangrijk is. Idealiter stort ik me nu dus fulltime op SuperBra.”

Van quantum computing naar lingerieland

Toen Floor voor de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) werkte, had ze veel te maken met start ups. Ze begon haar eerste eigen bedrijf Single Quantum in 2011 en ging later freelance werken op het gebied van quantum computing. Spelende met het idee om iets heel anders voor zichzelf te gaan runnen, zag ze op een bedrijvenplatform een lingeriewinkel te koop staan. “Toen ging er een luikje open in mijn hoofd. Ik vond lingerie altijd al geweldig en ik had aan den lijve ondervonden dat er iets geks aan de hand is in lingerieland. We doen namelijk alsof het normaal is dat bh’s niet comfortabel zijn. Er is weinig aanbod, er zijn vaak alleen heel standaard maten verkrijgbaar en als je al advies kan krijgen is dat doorgaans niet al te best. Er gaat zoveel mis! En daar zag ik een kans.”

Wij zijn zo gewend om in reclames en advertenties bh’s te zien die helemaal niet de correcte maat zijn.

Portret van Floor van de Pavert
Floor van de Pavert

Floor besloot – inderdaad from scratch – haar eigen zaak op te bouwen, waarbij persoonlijk advies de kern is. “We leggen uit hoe je je bh het beste draagt en waar je aan kan zien of een bh goed zit. Wij zijn zo gewend om in reclames en advertenties bh’s te zien die helemaal niet de correcte maat zijn. In onze marketing laten we alleen bh’s zien die goed zitten. We educate people.” Dat was tijdens de corona lockdowns zeker niet gemakkelijk. De winkel in Rotterdam was al wel een aantal jaren open, maar in Utrecht was het avontuur pas net gestart. “We zijn gaan werken met video bra-fitting en winkelen op afspraak. Dat houden we er wel in!”

Schaalvergroting

Vanaf het vroege begin wist Floor dat SuperBra een keten moest worden. Dat ze de grens over gaat sluit ze niet uit, maar eerst is de hoofdstad aan de beurt. “Ik hoop dat we tweede helft volgend jaar een winkel in Amsterdam kunnen gaan openen, corona volente. Ik ben intern bezig om alles achter de schermen de zaken strak te trekken, zodat we pas gaan copy-pasten als we écht goed georganiseerd zijn.” Floors voorliefde voor data – die toch enigszins te herleiden is tot haar studie Natuurkunde – komt goed van pas bij deze plannen voor schaalvergroting.

Verder nog ambities? “Ik zou over vijf jaar een naadloze integratie willen tussen online en offline. Ik denk ook wel eens na over ondersteuning van artificial intelligence bij het aanmeten van een bh, dat moet technisch gezien misschien al wel mogelijk zijn. En ik wil gewoon in de Quote 500 komen te staan.”