Business in Beeld #5: Fungi Factory
In Utrecht wordt ieder jaar zo’n 10 miljoen kilo koffiedik weggegooid. Zonde, want koffieresten zijn nog goed te gebruiken, bijvoorbeeld om oesterzwammen mee te kweken. Fungi Factory werd opgericht door vier alumni: Martijn (MSc Environmental Hydrogeologie, 2013); Ilse (MA Godsdienst in de moderne wereld, 2012); Erik (MSc Sustainable Business and Innovation, 2017) en Martha (MSc Earth Structure and Dynamics, 2016).

De band die je met huisgenoten opbouwt is bijzonder, je ziet elkaar op de allerslechtste en allerbeste momenten
De oprichters van Fungi Factory hebben veel gedeelde herinneringen aan hun studententijd. Voor Martijn zijn de beste herinneringen zijn afstudeeronderzoek in Indonesië en het veldwerk in Frankrijk en Spanje. Voor Martha is het een bestuursjaar van de studievereniging van Aardwetenschappen (U.A.V.). Martijn en Erik waren huisgenoten en later Martijn, Ilse en Martha ook. Samen beleefden ze huisfeestjes, brakke dagen op de bank en werd er samen gekookt en gegeten.
Martijn: "De band die je met huisgenoten opbouwt is toch bijzonder, je ziet elkaar op de allerslechtste en allerbeste momenten."
Fascinatie voor paddestoelen
Fungi Factory is gestart door Martijn en Erik.
Martijn: “Ik vind het belangrijk dat het werk dat ik doe een duurzame bijdrage levert. Wanneer je dat combineert met een fascinatie voor paddenstoelen, krijg je Fungi Factory. Bij Erik kwam de circulaire economie en het voorbeeld van paddenstoelen kweken op koffiedik diverse keren voorbij tijdens zijn master."
Fulltime bij Fungi
Aangezien Ilse en Martijn ondertussen getrouwd waren, was Ilse betrokken bij het maken van de plannen. Daarna besteedde ze steeds meer uren als relatiebeheerder van Fungi Factory, naast haar gewone baan. In de zomer van 2019 heeft Ilse de stap gemaakt om fulltime bij Fungi te komen werken. Martha zat in het buitenland toen ze hoorde van de start van Fungi Factory. Toen ze terugkwam had ze niet direct werk en droeg ze aanvankelijk vrijwillig bij aan Fungi Factory met haar bouw- en fotografievaardigheden. Gaandeweg werd haar bijdrage structureler en serieuzer en werd ze onderdeel van het bedrijf.
Tijdens het veldwerk heb ik geleerd om samen aan lange projecten te werken
Door de verschillende studieachtergronden verschilt het per persoon hoe de vaardigheden die ze hebben opgedaan aan de UU van pas komen bij de Fungi Factory.
Buiten zijn
Martijn: “Ik heb me vooral gerealiseerd dat een kantoorbaan niet heel goed bij mij past. Ik ben graag veel buiten en fysiek bezig. Het is niet voor niets dat ik onderdelen als veldwerk en een onderzoek in Indonesië van mijn studie het leukst vond.”
Workshops
Ilse's kennis op het gebied van religiewetenschappen was vanzelfsprekend minder toepasbaar bij het opzetten van het bedrijf. Wel kon ze haar PABO-opleiding en ervaring als invaljuf inzetten voor de workshops van Fungi Factory.
Samenwerken
Martha: "Ik heb bij de UU heel goed geleerd hoe het is om samen te werken aan langere projecten tijdens veldwerk. Het maken van een goede planning is een vaardigheid die ik bij Fungi Factory vaak toepas. Daarnaast heb ik tijdens mijn studie aan de VU een specialisatie wetenschapscommunicatie gedaan waar ik veel aan heb tijdens mij marketing- en communicatiewerkzaamheden."
Interdisciplinair
Erik vindt de interdisciplinaire aard van zijn opleiding nuttig voor de Fungi Factory: "Het kunnen begrijpen van verschillende domeinen en mensen en bedrijven hierin kunnen verbinden is ook als ondernemer een belangrijke eigenschap. Daarnaast komt de kennis over duurzaam ondernemen uit mijn master natuurlijk goed van pas. Vanuit onze missie willen wij ook anderen, zoals grote bedrijven, motiveren om met ons mee te veranderen. Hierbij komen theorieën over verandermanagement absoluut van pas.”
Jullie zijn sneller dan bol.com!

Tijdens de lockdown door de coronacrisis viel de vraag vanuit de horeca naar paddenstoelen volledig weg. Daardoor moesten ze andere klanten vinden. Ze sloten zich aan bij het Locals Utrecht-initiatief. Zo bleef de verkoop van zwammen doorlopen en vergrootten ze hun naamsbekendheid in de regio door bij consumenten direct 'achter de voordeur' te komen.
Sneller dan bol.com
Daarnaast richtten ze zich op nog lokalere voedselproductie door kantoorkwekerijen te ontwikkelen waarmee bedrijven in hun eigen pand oesterzwammen kunnen kweken op hun eigen koffiedik. Die zitten nu in de testfase. Verder zijn ze gaan inzetten op webverkoop. Dit leidde er toe geleid dat er bij Erik thuis een soort webshop-dependance werd opgezet om orders sneller te versturen. Zo snel dat ze een keer binnen twee uur met een bestelling op de stoep stonden bij een klant. "Jullie zijn sneller dan bol.com!", aldus de verbaasde ontvanger.
Koffiedik inleveren
Is jouw bedrijf of werkgever in Utrecht gevestigd en wordt er meer dan 50 kg koffiebonen per maand gebruikt?
Misschien kan jullie koffiedik dan worden gebruikt door Fungi Factory! Kijk op hun website voor meer informatie.