"Alles wat we doen heeft invloed op het leven om ons heen"

De nacht van Rebecca Nordquist

In deze nieuwe rubriek kruipen we bij iemand in bed. We stellen twee persoonlijke vragen: waarvan lig je wakker en waar droom je van? Dit keer Rebecca Nordquist, wetenschapper bij de faculteit Diergeneeskunde. Met haar onderzoek wil ze het welzijn van landbouwdieren verbeteren, en dan vooral binnen de transitie naar duurzame voedselsystemen.

Portret van Rebecca Nordquist met de ogen dicht tegen een zwarte achtergrond.
Rebecca Nordquist

Waar droom je van?

“Een wereld waarin de aarde bewoonbaar blijft, voor onszelf en voor dieren. In mijn droom zie ik voor me dat we elke dag kleine stappen zetten om de klimaatdoelen te halen. Als we het doel hebben gehaald, laten we niet ineens alles los, maar blijven we er constant aan werken. Dat vraagt een omslag in denken. Eigenlijk een transitie van het hele leven, niet alleen een transitie van de landbouw.

Zelf kom ik niet uit een activistisch milieu. Ik ben geen geitenwollensokkentype, maar ben me wel steeds bewuster van het effect van onze leefstijl. Tegenwoordig eet ik meer plantaardig, rij ik weinig auto en pak vaker de trein voor vakanties. Ja, samenwerken aan een bewoonbare aarde, dat lijkt me echt een droom.”

Waarvan lig je wakker?

“Door de bezuinigingen kruipt iedereen terug in z’n eigen faculteit, wat interdisciplinair werken moeilijk maakt. Daar maak ik me zorgen over. We hebben verschillende expertises nodig om te werken aan vragen over duurzaamheid, zoals de transitie van de veehouderij. Het merendeel van de mensen geeft aan welzijn van dieren belangrijk te vinden, dus dat moeten we meenemen in de transitie. Anders schaden we niet alleen de dieren, maar ook een stukje van de mensheid. 

Ik realiseer me steeds meer dat alles wat we doen, invloed heeft op het leven om ons heen, ook op dieren. Dat geldt voor dieren in verre landen en dichtbij huis. Straks wordt het misschien te heet om koeien in de wei te laten of om de hond uit te laten in de stad, terwijl dat allebei nodig is voor het welzijn.

We moeten radicaal anders denken en leven. Alleen zo kunnen we deze droom bereiken.”

Dit is een verhaal uit:

Vetscience nr.19