Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Cultuur en academie

Sport

Sport staat hoog in het vaandel bij de Universiteit Utrecht. Sport verbindt en houdt lichaam en geest gezond. Daarnaast draagt sport bij aan een positief studie- en werkklimaat. De universiteit zet zich in om sport meer op de agenda te zetten. Dit doet zij onder andere door actief deel te nemen aan evenementen, sport een centrale plek te geven in onderwijs en onderzoek en door speciale programma's voor topsporters.

Onderwijs en onderzoek

De Universiteit Utrecht onderkent het wetenschappelijke- en maatschappelijke belang van sport. Dit komt tot uiting in het aanbod van onderwijs en onderzoek.

Binnen het onderwijs zijn er een aantal opleidingen waarin sport centraal staat:

Daarnaast hebben Utrechtse docenten en onderzoekers van de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht het initiatief genomen tot het nieuwe landelijke netwerk Sport en Society. Doel van dit netwerk is dat instellingen en organisaties die zich bezighouden met de rol van sport in de maatschappij elkaar beter kunnen vinden.

Vijf Utrechtse onderzoeken binnen het programma Sport en Society hebben een subsidie toegekend gekregen van NWO, ZonMW en technologiestichting STW. In totaal is 9,75 miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld voor 23 onderzoeken over sport.

Dit jaar (2014) is het focusgebied Sport en Society opgericht. De focusgebieden kunnen beschouwd worden als kweekvijvers voor multidisciplinaire vernieuwing.

Meer onderwijs en onderzoek

Evenementen

De Universiteit Utrecht neemt actief deel aan een aantal grote sportevenementen zoals de Classico Giro Utrecht en de Ronde van Midden Nederland.

Het grootste sportevenement, waar zowel de stad Utrecht als de Universiteit Utrecht zich op dit moment voor opmaakt, is de Tour de France die in 2015 naar de Uithof zal komen. De Universiteit Utrecht zal in de opmaat naar dit evenement als partner van het Utrecht Science Park deelnemen aan een reeks gerelateerde activiteiten waarbij verbinding en vitaliteit centraal staan.

Meer informatie over evenementen

Topsport

De Universiteit Utrecht koestert intelligent en sportief talent. Topsporters kunnen bij de Universiteit Utrecht rekenen op speciale voorzieningen op maat. Dit stelt topsporters in staat om sport en studie te combineren.

Meer studenten en topsport

Voorzieningen

Olympos op het Utrecht Science Park is het sportcentrum voor de Universiteit Utrecht met voorzieningen voor zowel studenten als medewerkers in het Utrechtse hoger onderwijs.

Meer informatie over voorzieningen

Samenwerking

De Universiteit Utrecht werkt samen met meerdere partners op sportgebied. Partners zijn onder andere: Hogeschool Utrecht, UMC Utrecht, Olympos en Utrecht Science Park.

Meer informatie over samenwerking