Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Universiteit Utrecht

Samenwerking

De Universiteit Utrecht werkt zowel in het onderwijs als in het onderzoek samen met diverse partijen (bedrijven, onderzoeksinstellingen, universiteiten, maatschappelijke organisaties, culturele instellingen) op regionaal, nationaal en internationaal niveau.

Belangrijke voorbeelden van samenwerking waarbij de Universiteit Utrecht betrokken is:

TU Eindhoven

De Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht zijn een strategische alliantie aangegaan met TU Eindhoven. Ze versterken de bestaande banden in onderzoek, onderwijs en kennisvalorisatie en bouwen voort op de gebieden waarop de partners complementair zijn. De focus in de samenwerking ligt daarom op duurzame energie, medische beeldverwerking, stamcellen en regeneratieve geneeskunde. In de gezamenlijke master Regenerative Medicine and Technology wordt biomedische wetenschap met technologie gecombineerd.  

Daarnaast heeft de Universiteit Utrecht in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven hoogleraar Keita Ito benoemd tot profileringshoogleraar Mechanobiologie in orthopedische regeneratieve geneeskunde bij het UMC Utrecht. Ito krijgt een aanstelling van vijf jaar.

Introductiefilm strategische alliantie (samenvatting):


Volledige versie  

Daarnaast zijn er in het kader van de strategische alliantie Utrecht-Eindhoven een aantal filmportretten gemaakt:

 Filmportret Wouter Dhert  Filmportret Peter Luyten
   
 Filmportret Bert Weckhuysen  
   


Meer over de strategische alliantie:

 

UMC Utrecht

Het UMC Utrecht verzorgt academische opleidingen in Geneeskunde, Biomedische Wetenschappen en Klinische Gezondheidswetenschappen. Daarnaast heeft het UMC Utrecht een opleidingscentrum dat, deels in samenwerking met de Hogeschool Utrecht, een breed scala aan beroepsopleidingen verzorgt.

Utrecht Sustainability Institute (USI)

Het Utrecht Sustainability Institute (USI) is actief op het gebied van entrepreneurship, innovation & sustainability. Het werkt samen met de faculteiten Bètawetenschappen, Geowetenschappen, Recht, Economie, Bestuur en Organisatie en het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS), onderdeel van de faculteit Diergeneeskunde. Kijk voor meer informatie op de website van USI. USI is ook betrokken bij het Utrecht Sustainable Finance Lab.

The Energy en Resource Institute (TERI)

In oktober 2011 wordt het Europese hoofdkantoor van The Energy en Resource Institute (TERI) geopend in Utrecht. TERI, gevestigd in India, is een internationale non-profit organisatie op het gebied van duurzame ontwikkeling, milieu en energie. Het Europees hoofdkantoor van TERI in Utrecht is tot stand gekomen met steun van de Universiteit Utrecht, Provincie Utrecht en de Gemeente Utrecht. Lees meer over TERI en over de opening van het Europese hoofdkantoor van TERI.

Danone

Danone, een van ’s werelds meest toonaangevende ondernemingen in de voedingsmiddelenindustrie, heeft op 30 september 2013 het nieuwe innovatiecentrum Nutricia Research in De Uithof in Utrecht geopend. Het bedrijf brengt een belangrijk deel van haar R&D expertise (bijna 400 mensen) op het veelbelovende gebied van voeding in de eerste levensjaren en medische voeding, onder één dak.

De succesvolle samenwerking met Farmaceutische Wetenschappen van de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht, en de centrale locatie van Science Park Utrecht speelden een belangrijke rol bij Danone’s beslissing. Lees meer in het nieuwsbericht over de opening van Danone.

Hogeschool Utrecht

De Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht (HU) werken onder meer samen in:  

Meer informatie: samenwerking in het onderwijs met de Hogeschool Utrecht

De gemeente en de provincie Utrecht

De Universiteit Utrecht werkt op een breed terrein samen met gemeente en provincie. Zoals bij de ontwikkeling van het Utrecht Science Park en de  samenwerking in de Taskforce Innovatie Regio Utrecht (TFI), dat via projecten de kennisintensieve economische ontwikkeling in de regio Utrecht stimuleert.

Studenten en medewerkers van de universiteit leveren vanouds een belangrijke bijdrage aan het cultureel klimaat in de stad. Universiteit en gemeente hebben het wederzijds belang van een cultureel dynamische stad onderschreven in een convenant. Doel is de bestaande samenwerking verder uit te bouwen o.a. in de Vrede van Utrecht, de betrokkenheid bij het Museumkwartier, de Culturele Zondagen en Utrecht als festivalstad.