Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Universiteit Utrecht

Traditie en historie

De Universiteit Utrecht, opgericht in 1636, heeft een lange historie en is rijk aan traditie. Op verschillende plaatsen in de stad is de historie van de Universiteit Utrecht terug te zien in de vorm van gebouwen, tuinen en straatnamen. De universiteit is gericht op de toekomst maar verliest het verleden niet uit het oog. Zij koestert haar geschiedenis in bibliotheekcollecties, musea, toegankelijke databases en een actieve geschiedschrijving.

cortegeMeer over de historie van de Universiteit Utrecht:

Historische rondleiding

Bij de Historische rondleiding in de Utrechtse binnenstad komen een aantal plaatsen aan bod die in historisch opzich belangrijk zijn geweest bij de totstandkoming van de universiteit. Meer informatie is te vinden op www.uu.nl/rondleiding.

De lange historie van de Universiteit Utrecht brengt ook een aantal tradities met zich mee. Hieronder volgen enkele voorbeelden.

Dies Natalis

De Dies Natalis, de geboortedag ofwel verjaardag van de Universiteit Utrecht, werd op 26 maart gevierd in de Domkerk. Het thema van de viering was Jeugd en identiteit.

De diesrede werd gehouden door prof.dr. Michael Sandel, the Anne T. and Robert M. Bass Professor of Government at Harvard University (USA).

Meer informatie over de Dies Natalis 2014

De Dies Natalis wordt in 2015 gevierd op 26 maart. In 2016 zal de Dies Natalis gevierd worden op 25 maart.

Opening van het Academisch Jaar

De Opening van het Academisch Jaar 2013-2014 van de Universiteit Utrecht vond op maandag 2 september 2013 plaats. De openingstoespraak werd gehouden door Marjan Oudeman, voorzitter van het College van Bestuur. Frans Timmermans, minister van Buitenlandse Zaken sprak vervolgens zijn rede getiteld ‘Bruggen slaan naar de toekomst: hoe 2013 te herdenken?’ uit. Ook werd er afscheid genomen van de voorzitter van het Utrechts Universiteitsfonds, André Bolhuis.

De Opening Academisch Jaar vindt in 2014 plaats op 1 september. In 2015 zal de Opening Academisch Jaar plaatsvinden op 31 augustus.

Koningsbergerlezing

De Koningsbergerlezing is in 2009 door de Universiteit Utrecht ingesteld als eerbetoon aan de Utrechtse wetenschapper prof. dr. Victor Koningsberger. Op 25 november 1940 nam hij het als eerste hoogleraar op voor de joodse collega’s die door de Duitse bezetters verbannen werden van de universiteit.

Op 12 december 2013 werd de vierde Koningsbergerlezing gehouden door oud minister Buitenlandse Zaken Bernard Bot.

Lustrum

Elke 5 jaar viert de universiteit traditiegetrouw haar lustrum. In 2011 bestond de Universiteit Utrecht 375 jaar. De viering van dit 75ste lustrum werd ingeluid met een feestelijke diesviering op 25 maart 2011.

Uitreiking Koninklijke onderscheidingen

Bij een aantal Nederlandse universiteiten, waaronder de Universiteit Utrecht, reikt niet de burgemeester maar de collegevoorzitter de jaarlijkse Koninklijke onderscheidingen uit aan medewerkers van de Universiteit Utrecht.

De Koninklijke onderscheidingen worden vrijdag 26 april uitgereikt.

2004 - 2005  - 2006 - 2007 -  2008 -  2009 -  2010 - 2011 - 2012 - 2013

Herdenking 4 mei

Jaarlijks herdenkt de universiteit op 4 mei de leden van de universitaire gemeenschap die in de periode 1940 - 1945 zijn omgekomen bij het monument bij de ingang van de Aula in het Academiegebouw.

Voorafgaand aan de kranslegging werd er een lezing gehouden door assistent hoogleraar en docent aan de Universiteit Utrecht, dr. Ugur Ümit Üngör. Hij sprak over het aanhoudende mondiale probleem van massamoord na 1945. De titel van de korte lezing is 'Genocide: nunca mas?'