Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Universiteit Utrecht

Traditie en historie

De Universiteit Utrecht, opgericht in 1636, heeft een lange historie en is rijk aan traditie. Op verschillende plaatsen in de stad is de historie van de Universiteit Utrecht terug te zien in de vorm van gebouwen, tuinen en straatnamen. De universiteit is gericht op de toekomst maar verliest het verleden niet uit het oog. Zij koestert haar geschiedenis in bibliotheekcollecties, musea, toegankelijke databases en een actieve geschiedschrijving.

cortegeMeer over de historie van de Universiteit Utrecht:

Historische rondleiding

Bij de Historische rondleiding in de Utrechtse binnenstad komen een aantal plaatsen aan bod die in historisch opzich belangrijk zijn geweest bij de totstandkoming van de universiteit. Meer informatie is te vinden op www.uu.nl/rondleiding.

De lange historie van de Universiteit Utrecht brengt ook een aantal tradities met zich mee. Hieronder volgen enkele voorbeelden.

Opening van het Academisch Jaar

De Opening van het Academisch Jaar 2014-2015 van de Universiteit Utrecht vond plaats op maandag 1 september 2014. Het thema van de viering is Instituties, één van de strategische thema's van de Universiteit Utrecht.

De voorzitter van het College van Bestuur, Marjan Oudeman, heette de aanwezigen welkom middels een openingstoespraak (pdf).
Vervolgens werd de keynote speech getiteld Science for Society gehouden door dr. James A. Robinson, David Florence Professor of Government aan Harvard University. James Robinson is politiek wetenschapper en econoom. Hij is bekend van onder meer het boek 'Why nations fail: the origins of Power, Prosperity and Poverty', dat hij samen met MIT econoom Daron Acemoglu schreef. In deze bestseller wordt de oorzaak van mondiale welvaartsverschillen niet zozeer gezocht in geografie of cultuur, maar in economische en politieke instituties.

Daarna volgde de uitreiking van de studentenprijzen.

De live-registratie van de Opening Academisch Jaar 2014-2015 is terug te zien op het videokanaal.

In 2015 zal de Opening Academisch Jaar plaatsvinden op 31 augustus.

Dies Natalis

De Dies Natalis, de geboortedag ofwel verjaardag van de Universiteit Utrecht, werd op 26 maart gevierd in de Domkerk. Het thema van de viering was Dynamics of Youth.

De diesrede werd gehouden door prof.dr. Michael Sandel, the Anne T. and Robert M. Bass Professor of Government at Harvard University (USA).

Meer informatie over de Dies Natalis 2014

De Dies Natalis wordt in 2015 gevierd op 26 maart. In 2016 zal de Dies Natalis gevierd worden op 25 maart.

Koningsbergerlezing

De Koningsbergerlezing is in 2009 door de Universiteit Utrecht ingesteld als eerbetoon aan de Utrechtse wetenschapper prof. dr. Victor Koningsberger. Op 25 november 1940 nam hij het als eerste hoogleraar op voor de joodse collega’s die door de Duitse bezetters verbannen werden van de universiteit.

Martha Minow, decaan van de Harvard Law School, zal op 15 december de 5e Koningsbergerlezing houden met als titel: Upstanders, Whistleblowers, and Rescuers: Who are They and Who are We? Ze zal ingaan op de vraag wat voorvechters motiveert en hoe dit meer gestimuleerd kan worden.

Startdatum en tijd: 15/12/2014 16:00
Einddatum en tijd: 15/12/2014 19:00
Locatie: Academiegebouw,  Domplein 29, 3512 JE, Utrecht
Aanmelden:  bij Miranda Walraven, per digitaal aanmeldingsformulier, per e-mail m.walraven@uu.nl of per telefoon (030) 253 8305.

Lustrum

Elke 5 jaar viert de universiteit traditiegetrouw haar lustrum. In 2011 bestond de Universiteit Utrecht 375 jaar. De viering van dit 75ste lustrum werd ingeluid met een feestelijke diesviering op 25 maart 2011.

Uitreiking Koninklijke onderscheidingen

De Koninklijke onderscheidingen worden vrijdag 26 april uitgereikt. Een overzicht van de koninklijke onderscheidingen die zijn uitgereikt aan medewerkers van de Universiteit Utrecht:

2004 - 2005  - 2006 - 2007 -  2008 -  2009 -  2010 - 2011 - 2012 - 2013 - 2014

Herdenking 4 mei

Jaarlijks herdenkt de universiteit op 4 mei de leden van de universitaire gemeenschap die in de periode 1940 - 1945 zijn omgekomen bij het monument bij de ingang van de Aula in het Academiegebouw.