Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Print deze pagina
a a a
Masterkiezers

Studiefinanciering

Nieuwe plannen studiefinanciering
De minister van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap heeft op 28 mei 2014 bekendgemaakt dat zij een akkoord heeft over invoering van een sociaal leenstelsel in de bachelor- en masterfase. Dit gaat gelden voor alle studenten die op of na 1 september 2015 met een bachelor- of masteropleiding starten. Hoe het stelsel er precies uit komt te zien is nog niet duidelijk. Wil je weten wat de plan zijn? Kijk dan hier. Het wetsvoorstel kun je hier lezen.

Zodra er een wetsvoorstel is ingediend vind je op deze website informatie hierover.

 

De belangrijkste voorwaarden om studiefinanciering te kunnen ontvangen zijn:

  • Je moet ingeschreven staan als voltijdstudent.
  • Op het moment van aanvragen moet je jonger zijn dan 30 jaar. Word je 30 jaar terwijl je al studiefinanciering ontvangt? In dat geval kun je de studiefinanciering laten doorlopen. Let op: vanaf je 30ste verjaardag mag je de studiefinanciering niet meer onderbreken.
  • Je moet de Nederlandse nationaliteit hebben of daaraan zijn
    gelijkgesteld. Op de website van DUO staat meer informatie over de voorwaarden (nationaliteitenschema) waaraan je dient te voldoen. 

Om studiefinanciering als gift te ontvangen, moet je binnen tien jaar een einddiploma halen. Bovendien mag je niet meer dan een maximum bedrag per jaar bijverdienen. Meer informatie over wat je krijgt en wat je moet presteren, vind je onder 'Beurs, lening en ov-studentenkaart'.

Er geldt een maximum aantal maanden beurs, Studenten OV-chipkaart en rentedragende lening. Meer informatie hierover vind je onder 'Duur van de studiefinanciering'.

Ga je een lerarenopleiding doen, dan heb je misschien recht op extra studiefinanciering.