Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Print deze pagina
a a a
Masterkiezers

Studiefinanciering

Plannen studiefinanciering
De minister van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap heeft op 11 december 2013 aan de Tweede Kamer meegedeeld dat zij van plan is een wetsvoorstel in te dienen om een sociaal leenstelsel in de bachelor- en masterfase in te voeren.
Geplande invoering: 1 september 2015.

 

De belangrijkste voorwaarden om studiefinanciering te kunnen ontvangen zijn:

  • Je moet ingeschreven staan als voltijdstudent.
  • Op het moment van aanvragen moet je jonger zijn dan 30 jaar. Word je 30 jaar terwijl je al studiefinanciering ontvangt? In dat geval kun je de studiefinanciering laten doorlopen. Let op: vanaf je 30ste verjaardag mag je de studiefinanciering niet meer onderbreken.
  • Je moet de Nederlandse nationaliteit hebben of daaraan zijn
    gelijkgesteld. Op de website van DUO staat meer informatie over de voorwaarden (nationaliteitenschema) waaraan je dient te voldoen. 

Om studiefinanciering als gift te ontvangen, moet je binnen tien jaar een einddiploma halen. Bovendien mag je niet meer dan een maximum bedrag per jaar bijverdienen. Meer informatie over wat je krijgt en wat je moet presteren, vind je onder 'Beurs, lening en ov-studentenkaart'.

Er geldt een maximum aantal maanden beurs, Studenten OV-chipkaart en rentedragende lening. Meer informatie hierover vind je onder 'Duur van de studiefinanciering'.

Ga je een lerarenopleiding doen, dan heb je misschien recht op extra studiefinanciering.