Marjolein van den Brink is verbonden aan het departement Rechtsgeleerdheid. Ze werkt bij het Netherlands Institute of Human Rights (SIM). Ze maakt deel uit van het onderzoeksprogramma Familie & Recht (UCERF), en ze is lid van het Netherlands Network for Human Rights Research (NNHRR). Ze doceert diverse mensenrechtengerelateerde vakken, zowel in de bachelor als in de master Public International Law, Human Rights track.

Haar onderzoek is altijd gericht op kwesties die te maken hebben met gelijkheid, marginalisatie en uitsluiting. Op dit moment focust ze op mensenrechten en gender (bijvoorbeeld juridische sekse, migratie, intieme en familierelaties). Aandacht voor de interactie tussen het recht in theorie en praktijk is een belangrijk element van haar werk.

Samen met Peter Dunne (Bristol University) schreef ze een rapport over 'Trans and Intersex Equality Rights in Europe', voor de Europese Commissie (https://ec.europa.eu/newsroom/just/item-detail.cfm?item_id=638586). Met Jet Tigchelaar (Rechtstheorie, UU) schreef ze verschillende rapporten voor de Nederlandse overheid over onderwerpen die verband houden met juridische sekse en personenrecht (zie bijvoorbeeld: https://wodc.nl/onderzoeksdatabase/2393-de-mogelijheid-en-consequenties-van-het-onbepaald-laten-van-het-geslacht.aspx). Van den Brink is betrokken bij verschillende inter- en intradisciplinaire onderzoeksinitiatieven: het GIRARE project (Gender Idenitty Registration And Human Rights Effects) met Christine Quinan (Gender Studies, UU); 'Gender, Sexuality and Migration', met Berteke Waaldijk (Geschiedenis, Gender Studies, UU) en John de Wit (Public Health, Psychologie, UU); en 'Queer Experiences with the Criminal Justice System', met Brenda Oude Breuil en Vassilis Gerasopoulos (beide criminologie, UU), Pauline Jacobs (strafrecht, UU) en Lorena Sosa (SIM, UU).

Aandachtsgebieden: mensenrechten, gender (Sexual Orientation, Gender Identity and Expression, and Sex Characteristics - SOGIESC), personen- en familierecht, multiculturaliteit, gelijkheid en non-discriminatie, kwetsbare groepen.

Eerder werkte Van den Brink onder meer voor een mensenrechten NGO in Den Haag, en voor een adviesraad van de Nederlandse regering. Tussen 2001 en 2010 was zij lid van de Commissie Gelijke Behandeling (nu het College voor de Mensenrechten).