Verwijzing van patiënten voor beeldvormende diagnostiek

Een breed arsenaal aan ‘state-of-the-art’ apparatuur voor conventionele röntgendiagnostiek, echografie, CT, MRI en scintigrafie.

Let op: m.i.v. 13 september 2017 is het niet meer nodig de gegevens van gezelschapsdieren uit een recent pré-anesthetisch onderzoek bij te voegen - dit onderzoek vindt voortaan bij de UKG plaats.

De afdeling Diagnostische Beeldvorming van de faculteit Diergeneeskunde beschikt over een breed arsenaal aan ‘state-of-the-art’ apparatuur voor conventionele röntgendiagnostiek, echografie, CT, MRI en scintigrafie (dit laatste alleen bij gezelschapsdieren). Deze apparatuur zetten wij in voor onderwijs, onderzoek en patiëntenzorg.

Graag delen wij onze geavanceerde beeldvormende diagnostische technieken en onze expertise met collega’s. U kunt uw patiënten rechtstreeks naar de afdeling Diagnostische Beeldvorming verwijzen. Uw patiënt komt dan uitsluitend voor beeldvormende diagnostiek, wordt niet klinisch beoordeeld en zal ook geen behandeling ondergaan.

Wat bieden wij:

  • binnen een werkdag is de afspraak gemaakt
  • röntgendiagnostiek, echografie, CT, MRI en scintigrafie (dit laatste alleen bij gezelschapsdieren), uitgevoerd door specialistische laboranten en beoordeeld door Europees geregistreerde radiologen
  • de uitslag via e-mail binnen één werkdag na het onderzoek

Wat vragen wij van u:

  • uw eigen gegevens
  • de gegevens van de eigenaar
  • het patiëntendossier (alleen bij gezelschapsdieren)
  • de relevante gegevens die leiden tot uw indicatiestelling
  • alleen stabiele patiënten in te sturen die direct na afloop van het onderzoek zonder risico’s weer naar huis kunnen

Wat vragen wij van de eigenaar:

  • op het afgesproken tijdstip aanwezig te zijn met een hond of kat die gedurende tenminste 8 uur niet gegeten heeft (drinken mag wel)
  • zich te melden bij de patiëntenadministratie
  • zich te realiseren dat hij/zij niet bij het onderzoek zelf aanwezig kan zijn
  • de kosten na afloop van het onderzoek direct te voldoen

ASA-classificatie

Bij vaststelling van een ASA-classificatie van > 2 door de anesthesist komt de patiënt niet in aanmerking voor externe verwijzing voor diagnostische beeldvorming. We nemen dan telefonisch contact met u  op om de patiënt te bespreken en onze beweegredenen toe te lichten. Indien dit mogelijk is, wordt een eventuele kortdurende stabilisatie bij ons op de kliniek aangeboden; indien wenselijk wordt de mogelijkheid tot het doorverwijzen van de patiënt naar de Spoeddienst of een specialist besproken.   

Bijzondere situaties

Brachycephaal Obstructief Syndroom (BOS) patiënten: hiervoor dient altijd eerst telefonisch overleg te worden gepleegd voor de doorverwijzing, in verband met het verhoogde risico op complicaties (door de functionele beperking van het respiratiesysteem is de ASA-classificatie minimaal 3). Dit om teleurstellingen te voorkomen en de randvoorwaarden te bespreken waaronder deze patiënten kunnen worden aangeboden voor anesthesie of sedatie. De anesthesie is bereikbaar van 8u tot 16.30u op 030-2531779.

Goed gereguleerde diabetes mellitus patiënten vallen in ASA klasse 2. Graag de ochtend voor de anesthesie/sedatie ¼ van de normale hoeveelheid insuline laten toedienen in verband met het vasten van de patiënt.

Patiënt aanbieden

U kunt patiënten naar de afdeling Diagnostische Beeldvorming verwijzen door middel van ons electronisch aanvraagformulier.