Departement Natuurkunde

Zowel het fysisch onderzoek als het onderwijs in Utrecht is breed georiënteerd en kent een grote verwevenheid met de (inter)nationale wetenschappelijke top. De beste docenten, wereldvermaarde onderzoekers en actieve studenten vormen een levendige gemeenschap met een lange traditie op een breed terrein van de fysica.

Nieuws

Gerrit van Meer - decaan faculteit Bètawetenschappen
9 november 2015
Gerrit van Meer wordt per 1 januari 2016 door het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht herbenoemd als decaan van de faculteit Bètawetenschappen
Hornsund Spitsbergen
15 oktober 2015
Zeven Utrechtse wetenschappers namen deze zomer deel aan een expeditie naar Spitsbergen
prof. Sybren Drijfhout
8 oktober 2015
Voor onderzoek naar de veranderingen van de zeespiegel en de gevolgen daarvan voor de waterhuishouding.

Pagina's

RSS

Agenda

1
dec
1 december 2015 18:00 -
Promovenda Anne Franzen laat zien dat het ook in licht verstoorde Reissner-Nordström-ruimtetijd mogelijk is om voorbij een zwart gat te reizen.
7
dec
7 december 2015 16:15 -
Promovendus QingYi Feng bestudeerde specifieke verschijnselen in het klimaat met behulp van complexe netwerktheorie.
7
dec
7 december 2015 19:00 -
Film 'Particle Fever' over de ontdekking van het Higgs Boston deeltje, met nabespreking door prof. dr. Raimond Snellings (Subatomaire Fysica, UU).
RSS
Onderzoek
Debye Institute for Nanomaterials Utrecht University
Debye Instituut

In het Debye Instituut voor Nanomateriaalkunde komen scheikunde en natuurkunde samen. Wij bestuderen de eigenschappen van materialen op nanoschaal. Onze focus gaat uit naar drie thema's: Catalyse, Coloïdechemie en Nanofotonica.

Instituut voor Marien and Atmosferisch onderzoek Utrecht

Het Instituut voor Marien en Atmosferisch onderzoek Utrecht (IMAU) heeft als doel om bij te dragen aan de fundamentele wetenschap van de oceanen, de atmosfeer en de cryosfeer (ijs).

Instituut voor Subatomaire Fysica

Bij het Instituut voor Subatomaire Fysica (SAP) voeren we fundamenteel experimenteel onderzoek uit naar de bouwstenen van materie en de verschillende krachten die deze bouwstenen beïnvloeden.

Instituut voor Theoretische Fysica

Bij het Instituut voor Theoretische Fysica bestuderen we natuurkundige verschijnselen van de kleinste (quantum correcties op de zwaartekracht) tot de grootste schaal (het universum). Wij gebruiken in ons onderzoek begrippen en methoden vervat in wiskundige taal.

Complex Systems Studies

Wij verbinden het meest fundamentele onderzoek binnen de natuurwetenschappen met actuele maatschappelijke problemen. Of het nou gaat om een economische crisis, klimaatverandering of de uitbraken van infectieziekten - met onze benadering is het mogelijk nieuwe ideeën en oplossingen aan te dragen voor de meeste prangende actuele vraagstukken.

Onderwijs
Bachelor Natuur- en Sterrenkunde

De opleiding Natuur- en sterrenkunde gaat over de wereld om ons heen: van elementaire deeltjes en hun krachten tot de structuur en evolutie van het heelal.

Dubbele bachelor

In Utrecht kun je de studie Natuur- en sterrenkunde combineren met Wiskunde of met Scheikunde. Je volgt dan 37.5 studiepunten extra in drie jaar tijd bovenop de reguliere 180 studiepunten.

Departement Natuurkunde