Negatieve gedachten tijdens zwangerschap ongunstig voor kind. Hoe te voorkomen?

Gedachten van een zwangere laten sporen na in het DNA van haar kind, zo concludeerden Canadese onderzoekers recentelijk. Het is daarom van het grootste belang om negatieve gedachten tegen te gaan. De Universiteit Utrecht doet onderzoek naar een therapie die negatieve gedachten tijdens de zwangerschap vermindert. 

Claudi Bockting, professor Klinische Psychologie aan de Universiteit Utrecht: “Gedachten zijn belangrijk voor ons gevoel. Mensen met angst en depressie hebben meer negatieve gedachten dan mensen zonder deze klachten”. Het Canadese onderzoek laat zien dat juist deze negatieve gedachten bij zwangere vrouwen ook op de lange termijn haar kind beïnvloeden. 

Verloren zaak?

In eerder onderzoek toonde Bockting al aan dat negatieve gedachten en overtuigingen het risico op terugval in depressie verhogen. Is het dan een verloren zaak voor zwangere vrouwen met negatieve gedachten? Bockting: “Nee, deze negatieve overtuigingen zijn te beïnvloeden met psychologische interventies, zoals cognitieve gedragstherapie”. 

Niet altijd goed voor kind

Het is nu van groot belang dat de effecten van deze interventies op het kind worden onderzocht. Uit onderzoek in Groningen is bijvoorbeeld gebleken dat het behandelen van angst tijdens de zwangerschap niet altijd goed is voor het kindje. Dr. Huib Burger, universitair hoofddocent Huisartsgeneeskunde bij het Universitair Medisch Centrum Groningen: “De baby’s van zwangere vrouwen die een angststoornis hadden en daarvoor therapie kregen, hadden een significant lager geboortegewicht vergeleken met de baby’s van vrouwen die deze behandeling niet kregen”.

Anders dan medicijnen

Een veelgebruikte therapie om een nieuwe depressie te voorkomen is medicijnen (antidepressiva), ook tijdens de zwangerschap. Het is alleen nog onduidelijk wat de effecten van deze medicatie zijn op de moeder en haar kindje, ook op de lange termijn. Daarom wordt door de Universiteit Utrecht, Universitair Medisch Centrum Groningen en het Erasmus MC onderzocht of er een andere optie is om de terugkeer van depressie te bestrijden. Een terugvalpreventietraining speciaal ontworpen voor zwangere vrouwen moet uitkomst bieden. 

Toepassing in praktijk

Deze terugvalpreventietraining wordt al toegepast in de praktijk en wordt daarnaast onderzocht bij mensen die in het verleden depressies hadden. De resultaten zijn veelbelovend. Om die reden is de training aangepast “Zwangere vrouwen krijgen met andere situaties te maken, zoals rolverandering van vrouw naar moeder. Daar moet rekening mee worden gehouden”, aldus Bockting. Met deze training worden negatieve gedachten tijdens de zwangerschap tegengegaan.

Stop or Go studie

Momenteel wordt in de Stop or Go studie onderzocht of deze gedachten tijdens de zwangerschap daadwerkelijk te veranderen zijn. Én of daarmee de baby’s van deze vrouwen een betere start hebben na de geboorte en daarna. “Want dat is toch waar we het uiteindelijk ook voor doen”, licht Bockting toe. 

Meer informatie
Voor meer informatie over de studie Stop or Go: Marlies Brouwer, 06-39015419: www.stoporgostudie.nl
Persvoorlichting faculteit Sociale Wetenschappen, 030-253 4027, r.a.b.vanveen@uu.nl