Terugblik op officiële start G5-project ‘In de wieg gelegd voor de wetenschap?’

Op maandag 6 juni werd in Theater Kikker het project ‘In de wieg gelegd voor de wetenschap?’ bij de faculteit Geesteswetenschappen officieel gestart. Het project richt zich op het bevorderen van studiesucces van niet-westerse allochtone studenten en eerste generatie studerenden.

Binding bevordert studiesucces

Berteke Waaldijk, vice-decaan onderwijs van de faculteit Geesteswetenschappen, benadrukte tijdens haar openingswoord dat de Universiteit Utrecht ‘diversiteit’ niet als een etnisch onderwerp wil behandelen. Studenten voelen zich bij de universiteit ‘als een vis in het water’ of ‘als een kat in een vreemd pakhuis’. De universiteit wil dat alle studenten, met diverse sociale en culturele achtergronden, zich thuis voelen. Meer binding met de universiteit bevordert het studiesucces, aldus Waaldijk.

Sociale stijging

Na de opening door Waaldijk vond het theatrale verslag 1000 Grootmoeders plaats. Het leidende thema was sociale stijging en vele aanwezigen herkenden zich in de verhalen. 

Het discussiepanel werd door prof. dr. Gloria Wekker geleid. De panelleden waren dr. Ria van der Lecq (onderwijsdirecteur School Liberal Arts), dr. Jan ten Thije (coördinator masterprogramma Interculturele communicatie), drs. Eveline Weenink (senior beleidsadviseur talent & diversiteit UU), en studenten Yanick van Altena (CIW), Iddia Al-Laibie (Psychologie) en Rachid El-Arkoubi (Geowetenschappen).

Tijdens de paneldiscussie met het actieve publiek werd gesproken over het universitaire diversiteitsbeleid, mogelijke oorzaken van de lage instroom van allochtone studenten en de rol van de studieverenigingen daarbij. 

Achtergrond G5-project

De Universiteit Utrecht en vier andere Randstaduniversiteiten (Vrije Universiteit, Universiteit van Amsterdam, Erasmus Universiteit Rotterdam, Universiteit Leiden: samen G5) hebben subsidie ontvangen van het ministerie van OC&W om activiteiten te ontwikkelen ter bevordering van het studiesucces van niet-westerse allochtone studenten. De faculteit Geesteswetenschappen heeft als één van vier UU-faculteiten (andere: Bètawetenschappen, Sociale Wetenschappen en Recht, Economie, Bestuur en Organisatie), een deel van de beschikbare subsidie toegekend gekregen. 

Vooruitblik op concrete activiteiten

Bij de faculteit Geesteswetenschappen richten de activiteiten zich op staf en ouderejaars studenten, die een rol spelen bij het welkom heten van nieuwe studenten. Zo worden er binnenkort diversiteitstrainingen aangeboden aan studieadviseurs, tutoren en studieverenigingen. Daarnaast richt het project zich op diversiteit in curricula en streeft de projectleiding ernaar een structurele facultaire adviesgroep diversiteit in te stellen. 

Meer informatie

De video-opnames van de aftrap op 6 juni zijn online beschikbaar.