Sjaak Brinkkemper en Slinger Jansen krijgen 1,1 miljoen euro voor onderzoek naar organisatie-specifieke software in de cloud

Sjaak Brinkkemper

NWO heeft 1,1 miljoen euro toegekend aan een onderzoeksvoorstel van prof. Sjaak Brinkkemper en dr. Slinger Jansen (Informatica) voor het organisatie-specifiek maken van extreem grote softwaresystemen die via de cloud beschikbaar zijn. Het gaat om een Technology Area-toekenning binnen het NWO-programma Innovatieve Publiek-Private Samenwerking in ICT (IPPSI). De Utrechtse informatici werken samen met onderzoekers van de VU en met het bedrijf AFAS ERP software uit Leusden.

Het door Brinkkemper en Jansen geïnitieerde project heet AMUSE: Aanpasbare Model-gedreven en User-specifieke Software Ecosystemen. Doel van AMUSE is het ontwikkelen van technieken om de code van extreem grote softwaresystemen tussen gebruikersorganisaties te delen op heterogene servers van verschillende datacentra, terwijl daarnaast organisatie-specifieke aanpassingen mogelijk blijven.

Belangrijk en complex

Dit is belangrijk, omdat extreem grote softwaresystemen steeds vaker in de cloud worden geïnstalleerd. Hierdoor kunnen meerdere organisaties gelijktijdig met één versie van de software werken. Nadeel is dat het aanbieden van exclusieve organisatie-specifieke aanpassingen complex is.

SAP en 38-urige werkweek

“Denk bijvoorbeeld aan een systeem als SAP”, licht Brinkkemper, hoogleraar Software Production toe. “Wij hebben een 38-urige werkweek, dus willen wij graag dat bij ons het werkrooster standaard op 38 uur is ingesteld. Zo’n organisatie-specifieke aanpassing is voor de leverancier echter complex, omdat de software voortdurend verbeterd  wordt en bij iedere update rekening gehouden moet worden met die aanpassingen.”    

Meer informatie over deze IPPSI-ronde is te vinden op de website van NWO.