Judith van Erp nieuwe hoogleraar Public Institutions

Bestrijding organisatiecriminaliteit en onethisch gedrag tussen wetten en maatschappelijke bezwaren

Judith van Erp

Dr. Judith van Erp is met ingang van 1 april 2015 benoemd op de leerstoel ‘Public Institutions’ van de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie van de Universiteit Utrecht. Als hoogleraar gaat zij onderzoek doen naar de samenwerking tussen publieke en private toezichthouders bij het voorkomen en bestrijden van complexe vormen van criminaliteit en onethisch gedrag in een institutionele context. Haar onderzoek zal met name gericht zijn op de interactie tussen enerzijds wet- en regelgeving en anderzijds maatschappelijke controlemechanismen in de publieke sfeer, zoals bijvoorbeeld berichtgeving in de media, het openbaar maken van sancties of de opsporing van criminaliteit met behulp van internet en burgers.

Dr. Judith van Erp publiceerde veelvuldig over media en toezicht, met name over naming and shaming en de rol van reputatie als toezichtsmechanisme. Zij verrichtte ook opdrachtonderzoek voor een variëteit aan toezichthouders, onder andere naar bestuurdersaansprakelijkheid, declaratiefraude in de zorg en bijvoorbeeld ook naar de effectiviteit van het televisieprogramma Opsporing Verzocht. Zij is tevens voorzitter van twee internationale onderzoeksnetwerken op het terrein van regulering, governance en organisatiecriminaliteit. 

Op dit moment is zij nog werkzaam als universitair hoofddocent Criminologie aan de Erasmus School of Law in Rotterdam. Per 1 april 2015 maakt zij de overstap naar de Universiteit Utrecht.

Onderzoeksthema: Institutions

De leerstoel van Judith van Erp bij de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie is een ‘Designated chair’ binnen het strategische onderzoeksthema Institutions van de Universiteit Utrecht. Zij zal daarbinnen met name actief zijn op het gebied van Institutions for Democratic Governance, Citizenship and Trust.
Binnen het strategische onderzoeksthema Institutions onderzoeken we de spelregels van het menselijke verkeer, de instituties. Daarbij gaat het om formele regels, zoals wetten, maar ook informele regels zoals normen, waarden, gewoontes en de bijbehorende netwerken en organisaties. Die maken een open, democratische en gelijkwaardige samenleving mogelijk, of juist niet. Ook bepalen zij in welke mate een samenleving schokken kan opvangen, duurzaam en toekomstbestendig is.
Lees meer over het onderzoeksthema: Institutions

De faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie

De faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie van de Universiteit Utrecht richt zich op mensen die verantwoordelijk willen zijn voor de inrichting van onze samenleving, nu en in de toekomst. Daartoe bundelt de faculteit de wetenschappelijke disciplines die zich bij uitstek bezig houden met het vinden van oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken: Rechtsgeleerdheid, Economie en Bestuurs- en Organisatiewetenschap.
Lees meer over: de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie