Cultuurgeschiedenis van de Middeleeuwen

Cultuurgeschiedenis van de Middeleeuwen - Rob Meens
 

Middeleeuws’ staat vaak synoniem voor achterlijk, simpel en primitief. In hun nieuwe boek Cultuurgeschiedenis van de Middeleeuwen laten dr. Rob Meens en dr. Carine van Rhijn zien dat deze periode er echter ook een was van innovatie en bijzondere ontwikkelingen.

De soms wat negatieve waardering van de periode  van 500 tot 1500 na Christus voert terug op humanistische opvattingen over het begrip ‘middeleeuwen’ als een tijd van achteruitgang en stagnatie. Aan de andere kant zijn de middeleeuwen ook een grote bewondering ten deel gevallen. Zo vond men in deze periode de basis van de moderne Europese naties. Katholieken zagen de middeleeuwen als de periode waarin Europa echt christelijk was, terwijl anderen juist spraken van een tijd vol van bijgeloof. Dergelijke oordelen over de middeleeuwen leven in de huidige samenleving nog volop.

Dr. Rob Meens en dr. Carine van Rhijn
Dr. Rob Meens en dr. Carine van Rhijn
Dit handboek wil deze (voor)oordelen als uitgangspunt gebruiken voor een kennismaking met de cultuur van de middeleeuwen. Meens en Van Rhijn laten zien waar dergelijke oordelen vandaan komen en hoe historici tegenwoordig over dit tijdperk denken. Het boek biedt zowel kennis van de middeleeuwse cultuur als een reflectie op het denken over de middeleeuwen.
  • Titel: Cultuurgeschiedenis van de Middeleeuwen
  • Auteurs: Rob Meens en Carine van Rhijn
  • ISBN: 978-94-625-8047-3
  • Uitgeverij: 2015, WBooks