Annelies Freriks en Chris Backes benoemd als hoogleraar Omgevingsrecht

De faculteit Recht, Economie en Bestuur en Organisatie van de Universiteit Utrecht heeft twee hoogleraren Omgevingsrecht benoemd. Annelies Freriks is benoemd per 1 januari 2016, Chris Backes per 1 februari 2016. Beide hoogleraren zijn verbonden aan het Utrecht Centre for Water, Oceans and Sustainability Law (UCWOSL).

Annelies Freriks

Prof. dr. mr. A.A. Freriks (1967) is per 1 januari 2016 benoemd als hoogleraar Omgevingsrecht, in het bijzonder natuurbeschermingsrecht bij de afdeling Staatsrecht, Bestuursrecht en Rechtstheorie van het departement Rechtsgeleerdheid aan de Faculteit Recht, Economie, Bestuur, en Organisatie. 

Annelies Freriks is ruim 25 jaar werkzaam op het gebied van het internationale, Europese en nationale omgevingsrecht in brede zin, met een focus op het natuurbeschermingsrecht, milieurecht, waterrecht en stoffenrecht. Tot 1 januari 2016 was zij als hoogleraar Dier en Recht verbonden aan respectievelijk de faculteit Recht, Economie en Bestuur en Organisatie en de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Daarvoor was zij werkzaam bij Tilburg University en Wageningen University and Research Centre. Zij promoveerde in 1994 op een proefschrift over de bescherming van grensoverschrijdende watersystemen. 

Annelies Freriks is tevens advocaat /partner bij ELEMENT Advocaten te Eindhoven en daarnaast lid van Commissie voor de milieueffectrapportage, de Raad voor dierenaangelegenheden, het bestuur van de Stichting Schilthuisfonds, voorzitter van Klachtencommissie Netwerk Groene Bureaus, en de redactie van het Journaal Flora en Fauna. Zij heeft vele nationale en internationale publicaties op haar naam staan en is medeauteur van verschillende handboeken op het terrein van het omgevingsrecht en het natuurbeschermingsrecht.

Chris Backes

Prof. dr. C.W. Backes (1959) is per 1 februari 2016 benoemd als hoogleraar Omgevingsrecht bij de afdeling Staatsrecht, Bestuursrecht en Rechtstheorie van het departement Rechtsgeleerdheid aan de fraculteit Recht, Economie, Bestuur, en Organisatie.

Chris Backes werkt sinds 1988 op het terrein van het internationale, Europese en Nederlandse omgevingsrecht, waaronder vooral het milieurecht (afvalstoffenrecht, luchtkwaliteit en andere thema’s)_en het natuurbeschermingsrecht. Zijn onderzoeken zijn vaak (mede) rechtsvergelijkend van aard. Hij studeerde recht, politicologie,  Nederlandse letterkunde en Nederlands recht voor vreemdelingen in Freiburg i.Br., Münster en Nijmegen. In 1993 promoveerde hij aan de Universiteit Utrecht op een proefschrift over gebiedsbeschermingsrecht.  Hij werkte als hoogleraar internationaal en Europees milieurecht aan de Universiteit Tilburg, hoogleraar milieurecht aan de Universiteit Utrecht en tot 2016 als hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Maastricht. 

Backes is lid van de redacties of wetenschappelijke adviescommissies van de tijdschriften Milieu en Recht, Zeitschrift für Europäisches Umwelt- und Planungsrecht, Review of European Administrative Law en Jurisprudentie Bestuursrecht plus. Hij is onder meer lid van het bestuur van de Vereniging voor Bestuursrecht (VAR) en van de Commissie voor de milieueffectrapportage. Voorheen was hij lid van de Adviescommissie Natuur en Landschap Omgevingswet en van de VROM-Raad. 

Utrecht Centre for Water, Oceans and Sustainability Law

Beide hoogleraren zijn verbonden aan het Utrecht Centre for Water, Oceans and Sustainability Law (UCWOSL) en doen in een multidisciplinaire context onderzoek naar het omgevingsrecht in internationale, Europese en nationale context.

De focus van hun onderzoek ligt op het omgevingsrecht in brede zin met bijzondere aandacht voor duurzaamheid en sluit daarmee aan op twee van de strategische thema’s van de Universiteit Utrecht (Sustainability en Instituties voor Open Samenlevingen). Met de benoeming van beide nieuwe hoogleraren beschikt UCWOSL over expertise over de volle breedte van het Omgevingsrecht.