Dr. Jeroen Benjamins

Martinus J. Langeveldgebouw
Heidelberglaan 1
Kamer H1.03
3584 CS Utrecht

Dr. Jeroen Benjamins

Universitair docent
Psychologische Functieleer
030 253 1244
j.s.benjamins@uu.nl

Opgeleid in psychologie met een specialisatie in psychonomie en neuro/biopsychologie. Promoveerde in de psychologie aan de faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit Utrecht. Kort werkzaam geweest als onderzoeker/programmeur bij Intomart GfK in Hilversum. Gevolgd door een post-doc onderzoekspositie bij de afdeling Slaap en Cognitie van het Nederlands Herseninstituut van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen. Momenteel werkzaam als universitair docent bij zowel Sociale, Gezondheids- en Organisatiepsychologie als Psychologische Functieleeraan de Universiteit Utrecht.

 

Onderzoeksinteresses zijn het gebruik van verschillende (statistische) technieken om een completer en vollediger begrip te krijgen van allerhande soorten gedrag. Dit kan op macroniveau zijn - big data - om clusters in heterogene patiëntenpopulaties te onderzoeken, maar ook op individuele klachtenpatronen, individuele verschillen en/of metingen in de tijd. Technologieën zoals (mobiele) eye-tracking methoden om meer covert gedrag te bestuderen zijn daarbij interessant. Bedreven in en affiniteit met programmeren, software en het ontwerpen van websites. Tot slot behoren ook academisch onderwijs en, meer in het algemeen, communicatie van onderzoeksresultaten naar het grote publiek tot de interesses.

 

Eerder werk richtte zich voornamelijk op slapeloosheid, het Nederlands Slaap Register (NSR, www.slaapregister.nl) waarmee een grote groep goede en slechte slapers werd onderzocht. Hierdoor ontstond een grote database van slaapfenotypes. Momenteel ligt de focus op het meten en aanpassen van gedrag in verschillende complexe omgevingen waarbij mobiele eye-tracking een grote rol speelt.

 

Specialismen: psychometrie, (mobiele) eye-tracking en neuroimaging technieken met een sterk (web)programmeer- en ontwerpvermogen (HTML, PHP, MySQL, Javascript, CSS, Photoshop, Illustrator, Matlab, Python, React Native).

 

Mobile eye-tracking in de media:

 

Item 'NOS op 3' - december 2016