Dr. Floris van den Eijnde

Universitair docent
Antieke Geschiedenis
Antieke geschiedenis
030 253 2174
f.vandeneijnde@uu.nl

Dr. Floris van den Eijnde is coördinator van de Research Master Ancient Medieval and Renaissance Studies en als docent-onderzoeker verbonden aan het departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis van de Universiteit Utrecht. Zijn onderzoek richt zich op sociaal-culturele integratie en interactie in de premoderne Mediterrane wereld. Daarbij maakt hij gebruik van antropologische inzichten op het gebied van sociale interactie en instituties (e.g. Feasting and Polis Institutions, 2018), met bijzondere aandacht voor de totstandkoming van de Atheense polis (1200-500 v.Chr.) en de centrale rol die regionale heiligdommen daarbij speelden (The Athenians, forthcoming).

 

Sinds 2019 leidt hij de UU onderzoeksgroep Sacrality and the Greek Polis (SAGP) evenals Hieron European Network for the Study of Ancient Greek Sanctuaries. Hij is oprichter en co-directeur van de nationale (OIKOS) onderzoeksgroep Cultural Interactions in the Ancient World (CIAW) en editor-in-chief van de wetenschappelijke boekenserie Cultural Interactions in the Mediterranean (CIM, Brill, Leiden). Voor deze serie bereidde hij met anderen de delen Empires of the Sea (2019) en Late Antique Responses to the Arab Conquest (2020) voor.

 

Hij was een fellow van de American School of Classical Studies at Athens (2000-2001) en verbonden aan de opgravingen op de Atheense Agora (1998-2002). Sinds 2011 is hij co-directeur van het Thorikos Fieldwork Project in Attika, Griekenland. Dit langlopende opgravings- en surveyproject onderzoekt onder andere het belang van Thorikos in de totstandkoming en het functioneren van de Klassiek Atheense polis en de rol die de lokale zilverwinnning daarbij speelde.

 

Floris van den Eijnde doceert Griekse geschiedenis, met speciale aandacht voor de integratie van materiële cultuur en tekstuele bronnen. Sinds 2018 leidt hij het Research Masterprogramma Ancient Medieval and Renaissance Studies. Hij was verder betrokken bij de opzet en coördinatie van diverse BA-onderwijspakketten (Verdiepingspakket Fundamenten van Europa, Minor Archeologie, Minor Antieke Cultuur). 

 

Hij heeft doctoraalexamen gedaan in Mediterrane Archeologie (200) en Klassieke Talen (2001) aan de Universiteit van Amsterdam en in Onderwijs (2004) aan de Vrije Universiteit. Sinds 2004 is hij verbonden aan de Universiteit Utrecht, waar hij in 2010 promoveerde hij op het proefschrift Cult and Society in Early Athens.

 

Interessegebieden

  • Griekse geschiedenis en archeologie (ca. 1200-300 v.Chr.)
  • De Atheense polis
  • Mediterraanse geschiedenis
  • Griekse heiligdommen
  • Staatsvorming en instituties
  • Integratieprocessen
  • Culturele interactie
  • Feasting-theorie

 


Empires of the Sea (2019; Brill)

Feasting and Polis Institutions (2018; Brill)

Mohammed en de Late Oudheid (2018; Verloren)

Troy. City. Homer. Turkey (2012; WBooks)
Links