“We weten al vijftig jaar wat er met de aarde aan de hand is.”


Onderzoeksfocus: milieugeschiedenis, cultuurgeschiedenis, klimaatcrisis, moderne Nederlandse literatuur, poëzie, nationalisme, avant-garde, literatuur en cultuur in tijden van crisis en omwenteling

Geert Buelens (1971) is een Vlaams dichter, essayist, columnist en als hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde verbonden aan de Universiteit Utrecht en als gasthoogleraar Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Stellenbosch (Zuid-Afrika).

Focus op wisselwerking tussen literatuur en samenleving

Zijn onderzoek gaat vooral over de omgang van schrijvers en andere kunstenaars met momenten van crisis. Hij schreef onder meer over Europese dichters van de Eerste Wereldoorlog, de mondiale culturele omwenteling van de jaren zestig, de Vlaamse poëziegeschiedenis , de impact van de Vlaamse literatuur op de Vlaamse Beweging, literatuur en (de) kolonisatie en culturele reacties op de milieu- en klimaatcrisis. Zijn nieuwe boek Wat we toen al wisten (januari 2022) gaat over het milieujaar 1972: het rapport Grenzen aan de groei van de Club van Rome, de eerste VN-conferentie over het milieu en andere belangrijke wetenschappelijke, politieke en culturele aspecten van de mondiale milieucrisis. Het boek kwam op de longlist van de Jan Wolkersprijs en won De Boon voor beste fictie of non-fictieboek van 2022.

Dichtbundel Ofwa

In augustus 2020 verscheen zijn dichtbundel Ofwa. De gedichten van Buelens gaan over de problemen waar de mensheid vandaag de dag mee te kampen heeft, specifiek op sociale media en in de vorm van de klimaatcrisis. Hoewel ze niet bepaald vrolijk zijn, zijn ze volgens Buelens ook niet bedoeld om mensen te bekritiseren. Want, zoals hij zelf zegt: “Ik ben natuurlijk zelf ook een deel van het probleem. Ik hoop dat het nuttig kan zijn om dat met zoveel woorden te zeggen, om het uit te spreken."

 


Leeropdracht
Moderne Nederlandse letterkunde
Oratiedatum
23-01-2009