Skip Ribbon Commands
Skip to main content
News & Events Humanities
20/04/2012 | Faculty of Humanities

  

Geesteswetenschappers in de media

Deze week onder andere: Louis Grijp over stadsmuziek, Ewout van der Knaap in de media op de Dag van de Duitse Taal, en Henk Tieleman over het debacle van Onderwijsgroep Amarantis.

Sharon UnsworthIn Elsevier van deze week staat een interview met taalwetenschapper dr. Sharon Unsworth over het tweetalig opvoeden van jonge kinderen. Unsworth doet hier niet alleen onderzoek naar, ze is ook ervaringsdeskundige: zij en haar Nederlandse echtgenoot voeden hun dochter op in het Engels én in het Nederlands. Dat kinderen in de war zouden raken van een tweetalige opvoeding en daardoor beide talen niet goed zouden leren, is een hardnekkig misverstand, zo stelt Unsworth gedecideerd.

Louis Grijp

Prof. dr. Louis Grijp (hoogleraar Nederlandse liedcultuur) was 22 april te gast in het VPRO-televisieprogramma Vrije Geluiden. Hij sprak over muziek in de stad: draaiorgels, beiaarden, straatzangers en lokale liedboeken. Hij begeleidt Nico van der Meel op de citer in een lokaal kermislied uit Den Haag, "Ach Haasje m'n schat". Op 15 april was Grijp te horen in het IKON-radioprogramma Musica Religiosa om te praten over Calvijn en de muziek, in het kader van een tournee die Grijp met zijn ensemble Camerata Trajectina door Nederland maakt.

Femke HalsemaOud-politica Femke Halsema hield op 11 april de Vrede van Utrecht lezing als gasthoogleraar op de Vrede van Utrecht leerstoel. Internetmagazine Verspers.nl publiceerde op 21 april een uitgebreid verslag. “Ik ben ervan overtuigd”, vertelde Halsema, “dat de opstanden van de Arabische wereld een geheel nieuwe dimensie hebben gegeven aan internet en social media en de bijdrage die deze kan leveren aan verzet tegen dictatuur en onderdrukking.”

Ewout van der KnaapOp de Dag van de Duitse Taal op 19 april (zie www.machmit.nl) verscheen een opiniestuk van dr. Ewout van der Knaap (universitair hoofddocent Duits) in de Volkskrant. “Veelzeggend voor hoe in Nederland over onderwijs wordt gedacht, is dat talenonderwijs allereerst langs de meetlat van economische waarde wordt gelegd. Vergeten wordt dat wie een taal beheerst, een mondig Europeaan kan zijn, met een cultureel kompas,” stelt Van der Knaap. In het Reformatorisch Dagblad verscheen diezelfde dag een artikel waarin Van der Knaap erop wijst dat het aantal studenten Duits de afgelopen jaren tamelijk constant is gebleven, maar te klein om aan de vraag vanuit de maatschappij te voldoen.

Oscar Gelderblom Wetenschapsnieuwssite Sciencepalooza voelde economisch historicus dr. Oscar Gelderblom aan de tand over het boek waaraan hij werkt, factoren die de welvaart in een stad bepalen, en zijn ambities. Het interview verscheen op 16 april.
 

Henk TielemanOp 13 april deed het radioprogramma Premtime, dat dagelijks het land in trekt, verslag vanuit de Universiteit Utrecht. Presentator Prem Radhakishun sprak met prof. dr. Henk Tieleman, emeritus hoogleraar Religiewetenschap en Theologie, over bestuurlijke integriteit en over de vraag hoe in de kwestie rond Onderwijsgroep Amarantis geld en prestige kennelijk belangrijker werden dan fatsoen en moraal.