Psychologie

Psychologie

Extra uitdaging

Honours College Sociale Wetenschappen

Natuurlijk doe je tijdens je bacheloropleiding allerlei kennis en vaardigheden op. Maar zoek je extra uitdaging en wil je nóg meer uit je studie en uit jezelf halen? Wil je ‘nieuwe dingen’ ontdekken op je vakgebied of juist daarbuiten? Kies dan voor het Honours College Sociale Wetenschappen.

Wat houdt honoursonderwijs in?

Het Honours College Sociale Wetenschappen is een uitdagend driejarig programma met kleinschalig en interactief onderwijs. Het geeft je de unieke kans om je:

 • te verdiepen in je eigen vakgebied
 • te verbreden over de grenzen van je eigen bachelor heen
 • extra te ontwikkelen door te werken aan je talenten en ambities

Het eerste jaar is oriënterend; daarna vindt definitieve selectie plaats voor het tweede en derde jaar.

Wat ga ik doen als honoursstudent?

In het eerste jaar neem je actief deel aan minimaal zes oriënterende activiteiten: 

 • vier of meer inspirerende masterclasses
 • een congres
 • een debat

Het eerste jaar eindigt met een reflectie- en beoordelingsmoment. We bekijken dan samen of het Honours College Sociale Wetenschappen echt iets voor jou is.

In het selectieve deel begin je met de interdisciplinaire cursus ‘Dare to Compare’ waarin je samen met andere honoursstudenten bijvoorbeeld een eigen film of website maakt of een congres organiseert. Daarnaast is er ruimte om je studieprogramma verder in te richten met bijvoorbeeld een kleine (onderzoek)stage of een verblijf in het buitenland. Tot slot schrijf je je afstudeerscriptie op honoursniveau.

Descartes College

Wil je én honoursonderwijs volgen én over de grenzen van je studie kijken? Dan is het universiteitsbrede Descartes College misschien iets voor jou. Hier volg je, als onderdeel van je honoursprogramma, interdisciplinaire honourscursussen en ontmoet je docenten en studenten uit alle studierichtingen.

Waarom honoursonderwijs?

Met een kleine groep medestudenten volg je een programma dat verder gaat dan een regulier studieprogramma. Als je het Honours College succesvol afrondt, ontvang je bij je bachelordiploma een honours-certificaat en een aanbeveling van de decaan van de faculteit. Deze documenten helpen je bij de toelating tot selectieve masterprogramma’s en vergroten je kansen op de arbeidsmarkt.

Is honoursonderwijs iets voor mij?

Het Honours College is iets voor jou als jij:

 • gemakkelijk en zelfstandig studeert
 • meer uit jezelf en je studie wilt halen
 • nieuwe dingen wilt ontdekken, binnen én buiten je vakgebied
 • samen wilt werken met ambitieuze studenten en topdocenten
 • een gezonde dosis doorzettingsvermogen hebt

Hoe meld ik me aan?

Het Honours College Sociale Wetenschappen is selectief; je wordt niet zomaar toegelaten. Is je interesse gewekt? Schrijf je dan zo vroeg mogelijk in voor de eerstejaarsactiviteiten van het Honours College. Aan het eind van het eerste jaar vindt definitieve selectie plaats voor de rest van het programma. We selecteren op motivatie, eindcijfers (gemiddeld een 7,5 en geen studievertraging) en voldoende deelname aan de activiteiten van het eerste jaar.

Meer weten?

Heb je een vraag over het Honours College Sociale Wetenschappen? Kijk dan op www.uu.nl/sw/honours of neem contact met ons op via honours.sw@uu.nl.