Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Informatie voor studenten

UU-Gmail

De Universiteit Utrecht biedt alle studenten een Gmailaccount aan. Als nieuwe student ontvang je een e-mail op je privé mailadres met je gegevens.
Je universitaire e-mailadres, tevens je Gmailaccount, is automatisch gegenereerd en heeft als achtervoeging: @students.uu.nl. Hiermee heb je de beschikking over een opslagcapaciteit van 25GB.
Inloggen op je Gmailaccount kun je via http://gmail.students.uu.nl/.

Hieronder vind je de veelgestelde vragen over UU-Gmail. Voor het stellen van vragen en het melden van problemen over UU-Gmail kun je contact opnemen met de ICT Servicedesk via de Self Service Desk.
Gmail informatie en support: http://www.google.com.


Veelgestelde vragen

 1. Hoe kan ik inloggen op UU-Gmail?
 2. Hoe wijzig ik mijn wachtwoord voor UU-Gmail?
 3. Ik ben mijn UU-Gmail-wachtwoord vergeten, wat nu?
 4. Ik kan niet inloggen op UU-Gmail. Wat kan ik doen?
 5. Hoe lang kan ik nog gebruik maken van mijn UU-Gmail en Solis-id nadat ik ben uitgeschreven aan de Universiteit Utrecht?
 6. Wat kan ik doen als mijn UU-Gmailbox vol is?
 7. Ik kan geen e-mails ontvangen en/of verzenden in UU-Gmail. Wat kan ik doen?
 8. Ik studeer en werk aan de UU.
  - Hoe zorg ik ervoor dat al mijn mail in mijn gmail terechtkomt?
  - Hoe zie ik van welk mailadres ik een mailtje stuur?
  - Hoe kan ik mijn e-mails in Solis-mail bewaren wanneer deze wordt afgesloten?
 9. Wat kan ik doen tegen ongewenste e-mailberichten (spam) in mijn UU-Gmail?
 10. Hoe kan ik UU-Gmail gebruiken via IMAP?
 11. Is UU-Gmail ook in het Engels of in een andere taal beschikbaar?
 12. Waar vind ik nog meer informatie over UU-Gmail?

Hoe kan ik inloggen op UU-Gmail?
Log in op je UU-Gmail-account op http://gmail.students.uu.nl (let op: zonder www). Inloggen gaat op basis van je UU-Gmail-gebruikersnaam (dit is je e-mailadres zonder '@students.uu.nl' erachter, dus bijvoorbeeld j.jansen), deze heb je per mail ontvangen op je privé mailadres. Het wachtwoord heb je in een aparte mail ontvangen op je privé mailadres. Let op: je wachtwoord voor UU-Gmail is niet hetzelfde als voor je Solis-id.

Hoe wijzig ik mijn wachtwoord voor UU-Gmail?
Let op: het wachtwoord is niet hetzelfde als het Solis-wachtwoord dat bij je Solis-id hoort! Als je je Solis-wachtwoord wijzigt, verandert het UU-Gmailwachtwoord niet automatisch mee.
In eerste instantie ontvang je één wachtwoord voor zowel je Solis-id als je Gmail in een aparte e-mail op je privé adres. Wij adviseren je om voor beide voorzieningen je wachtwoord zo snel mogelijk te wijzigen in een veilig wachtwoord van jouw keuze.
Je kunt  zelf het wachtwoord voor je Solis-id wijzigen.
Je wachtwoord voor Gmail wijzig je binnen UU-Gmailonder Accountinstellingen (in de dropdown onder je inlognaam). Een wachtwoord bestaat uit minimaal acht tekens.

Ik ben mijn UU-Gmail-wachtwoord vergeten. Wat nu?
Klik dan op "Heeft u geen toegang tot uw account?" op het inlogscherm van UU-Gmail of ga direct naar de genoemde site: uugmailpasswordreset.uu.nl en log in met je Solis-id en -wachtwoord. Volg de instructies op het scherm. Het wachtwoord moet uit minimaal 8 tekens bestaan.
Als dit niet lukt, vraag dan hulp bij het ICT Service Centrum via de Self Service Desk. Denk eraan een alternatief e-mailadres of mobiele nummer door te geven!

Ik kan niet inloggen op UU-Gmail. Wat kan ik doen?
Controleer je inlogscherm: gmail.students.uu.nl (let op: zonder www). Heb je het juiste wachtwoord? (zie hierboven voor wijzigen en opnieuw aanvragen).
Controleer daarna of je wel op een andere computer (bij voorkeur binnen de universiteit) kan inloggen. Lukt dit ook niet en heb je wel een UU-Gmail-id en -wachtwoord dat werkt, meld dit dan via de Self Service Desk en vermeld daarin je UU-Gmail-id.
Lukt het wel om op een andere PC in te loggen op UU-Gmail? Dan ligt het aan de instellingen van je PC thuis.Wat kun je doen?

 • Verwijder al je cookies (via extra > internet-opties > cookies verwijderen).
 • Zet de beveiliging van internet op standaard (via extra > internet-opties > beveiliging).
 • Verwijder je hele firewall. Let op: sommige firewalls (bijv. zone-alarm) op de achtergrond blijven werken, ook al zet je ze uit.

Hoe lang kan ik nog gebruik maken van mijn Solis-mail en Solis-id nadat ik ben uitgeschreven aan de Universiteit Utrecht?
Je behoudt je Solis-id en je UU Gmail nog 6 maanden lang na de einddatum van je studie.

Wat kan ik doen als mijn UU-Gmailboxvol is?
Binnen UU-Gmail heb je de beschikking over 25GB aan e-mailcapaciteit. De kans is dus niet groot dat je mailbox vol raakt. Als het toch gebeurt, is de enige oplossing om weer e-mail te kunnen sturen en ontvangen: het opruimen van oude e-mailberichten. Oude e-mailberichten staan niet alleen in je 'Inbox', maar ook in mappen zoals 'Drafts', 'Sent items', en 'Deleted items'etc. Klik op de knop 'Mappen' linksboven om alle mappen te zien en te legen.

Ik kan geen e-mails ontvangen en/of verzenden in UU-Gmail. Wat kan ik doen?
Op de ICT-pagina kun je zien of er sprake is van een algemene storing.
Heb je kortgeleden een bijbaan bij de Universiteit Utrecht geaccepteerd? Dan heb je ook een medewerkersaccount gekregen. Je Solis-id is daarbij niet veranderd, maar je hebt een extra mailadres (#naam#@uu.nl) erbij gekregen. Omdat je medewerkersaccount leidend is worden automatisch alle e-mails naar je Solis-mail verstuurd leidend en niet meer naar je UU-Gmailadres.

Is er geen algemene storing? Meld het dan via de Self Service Desk.
Vermeld hierin je Solis-id en wat precies het probleem is.

Ik studeer en werk aan de UU
Omdat je naast je studentinschrijving nu ook een aanstelling hebt als medewerker wordt automatisch je solismail leidend. Dit betekent dat de doorstuurfunctie naar je UU-Gmailadres niet meer werkt en je alle e-mails in je Solis-mailbox ontvangt.

 1. Hoe zorg ik ervoor dat al mijn mail in mijn gmail terechtkomt?
  Ga naar de Solis-ugids » Mijn gegevens » inloggen » studentnummer en wachtwoord » Eigen gegevens.
  Vul bij het “forward e-mailadres” je Gmail gebruikersnaam (zie inloggen Gmail) met de toevoeging "@galias.students.uu.nl” in.
 2. Hoe zie ik van welk mailadres ik een mailtje stuur?
  Als je de forward hebt ingesteld is het mogelijk om in te stellen van welk mailadres je een mail verzendt. Standaard staat op Gmail ingesteld dat je vanaf students.uu.nl e-mails verstuurd. Je kan hier als mogelijkheid je werknemersmail aan toevoegen. Dit doe je als volgt:
  Instellingen » Accounts » Nog een e-mailadres toevoegen waarvan je eigenaar bent.
  Vul hier je medewerkersmail in #naam#@uu.nl.
 3. Hoe kan ik mijn e-mails in mijn solismail bewaren wanneer deze wordt afgesloten?
  Je kan elke e-mail afzonderlijk doorsturen naar je Gmailadres of kan alle mails in één keer overzetten via de Google Apps Migration tool (alleen in het Engels beschikbaar).

Wat kan ik doen tegen ongewenste e-mailberichten (spam) in mijn UU-Gmail?
Je kunt op twee manieren de overlast van ongewenste e-mailberichten verminderen:

 1. Met behulp van de spam-filter in UU-Gmail. Standaard wordt, op basis van een aantal criteria, bepaald of een bericht als spam of als mogelijke spam aangemerkt wordt. Je ziet dit doordat de e-mail in de folder 'Spam' is geplaatst. Berichten die toch door de spam-filter van Google slippen en in je 'Inbox' terechtkomen, kun je alsnog als spam aanmerken door op de knop 'Spam rapporteren' te klikken. Vervolgens zul je deze e-mail niet meer in je inbox aantreffen, wel blijven deze mails 30 dagen bewaard in je spam folder.
 2. Door het beperken van het gebruik van Out-of-Office-replies.

Hoe kan ik UU-Gmail gebruiken via IMAP?
Gmail is de aanbevolen manier om je UU-e-mail te lezen. Mocht je toch een IMAP-client willen gebruiken, dan vind je op de site van Google de benodigde gegevens voor de instellingen van je e-mailprogramma. De Universiteit Utrecht biedt geen ondersteuning bij installatieproblemen.

Is UU-Gmail ook in het Engels of in een andere taal beschikbaar?
Ja, UU-Gmail is in 42 talen beschikbaar. Je kunt een andere taal installeren door rechtsboven in UU-Gmail op 'instellingen' te klikken en een andere taal te selecteren. UU-Gmail heeft ook een handige optie om makkelijk mails te vertalen. In het instellingenmenu klik je op het tabblad 'labs' en schakel de optie 'Berichtvertaling' in.

Waar vind ik nog meer informatie over UU-Gmail?

Instructievideo's (in het Engels)
What is Google Apps?
Gmail overview
Gmail labels